НАШИ ГИМНАЗИСТИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ПОРЕДНА МЕЖДУНАРОДНА ИНИЦИАТИВА

24.04.2012 12:53

По програма Грюндвиг към ЦРЧР  -  Програма за учене през целия живот

 

От 6 до 13 април 2012 нашите гимназисти Силвия Кабланова (12А), Васил Коларов (11Б) и Мирослав Тропчев (11А) заедно с тяхната учителка по английски език Силвия Бобекова участваха в работна среща в Боябат, Синоп –Турция. Темата „Природата в изкуството Пирография“ беше нова и доста атрактивна за българските участници. Нашите представители работиха съвместно с още три групи по четирима участници от Англия, Литва и Турция. Работата в интернационална група беше изключително забавна – повод за нови запознанства и приятелства, среща с нови култури и традиции, усъвършенстване на английски език и други чужди езици. Престоят в работното ателие беше само в сутрешните часове, а останалата част от времето беше изпълнена с посещение на природни и исторически забележителности в района на Синоп, както и на културни мероприятия.

Българската група отлетя на 6 април от София и кацнаха на летище Ататюрк в Истанбул.  За разглеждане на този метрополитен град, построен на два континента ( Европа и Азия),  два дни бяха недостатъчни. Все пак ентусиазираната група успя да посети почти всички важни туристически обекти - Новата джамия, Аясофия и Синята джамия, трите египетски колони на Хиподрума,  водохранилището, Топ капъ и Капалъ чаршия, фестивалът на лалетата. Вечерта имаха възможност да се качат на корабче (за първи път) и преминавайки през Босфора да разгледат градините на Долма бахче, паркове и спортни площадки и да стигнат в Азиатската част до Кадъкьой. На следващия ден някои от учениците са качиха за първи път и на метро и стигнаха до Мол „Форум”, където посетиха аквариума Тюркоазуу. Неописуемо е чувството да бъдеш на морското дъно и да се почувстваш като риба в океана.

Омаяни от океанското дъно и неговите обитатели, групата продължи своето пътуване, понасяйки се над облаците от Истанбул към Синоп (нос на Черно море, който е родният град на Диоген). Там бяха посрещнати от организаторите и другите участници в проекта и продължиха още 100 км с автобус, за да стигнат до Боябат. Настаниха се в хотела и започнаха да практикуват своя английски с пълна пара –докато пирографират, по време на разходки край крепостния замък  и парковете в Боябат, крепостните стени в Синоп, докато участваха в спортни състезания, концерти, дори когато ядяха в рибни и други традиционни ресторанти.  Посетиха и едно от училищата в Боябат. Намериха общото и различното между държавите-участнички. Накрая всички получиха заслужено своите сертификати и подаръци.

Организаторите  и литовците изпратиха своите приятели от Англия и България до летището в Синоп и те отпътуваха заедно до Истанбул, където отседнаха за още една вечер заедно. Раздялата между групите беше доста емоционална, тъй като се завързаха трайни приятелства.  Убедени сме, че членовете на интернационалната работна група ще продължат да усъвършенстват своя английски чрез социалните мрежи.

Не пропускайте участия и кандидатури в международни проекти! Английският език отваря вашите врати към света!