Гост в Деня на българската община

15.10.2012 16:58

На 12.10.2012 г., в  Деня на българската община, гост на дванадесетокласниците от СОУ "Нешо Бончев" в час по "Свят и личност" беше Председателят на Общински съвет - госпожа Веселина Зумпалова-Ралчева. Тя говори с учениците от ХІІа клас за ролята на младите хора в решаването на важни за общината въпроси.

Ето и отзивите на част от присъстващите на беседата:

В днешни дни обществото е изградено на базата на общите интереси между хората. Тези общи интереси са представяни в нормите на закона чрез политическите партии. Връзката между хората от ръководството на града и хората, живущи в града ни, не бива да бъде нарушавана. Да, в нашият град трябва да съществува тази институция, но без злоупотребата с властта, която изиграва все по голяма роля в нашата страна.

Ради Пърлев

"Липсва ли комуникация между поколенията", бих отговорила с едно огромно "ДА"! Има толкова неща, които младите разбират в пъти по-добре от по-възрастните. За да се постигне "разговор" между поколенията, нима трябва неизменно да присъстват анкети, анонимни гласове, подписки и т.н. Отговорът ми е НЕ! Как един тийнейджър може да бъде толкова деен и отзивчив, когато е сам пред компютъра и дава идеи в някой блог, а пред обществото, за което мнението му е важно, той да бъде непукист. Доста мои връстници се чувстват неловко сред повече хора, които са от по-висок ранг в обществото. Там те не се чувстват на мястото си и от там идва проблемът с комуникацията. За да може един малък град като Панагюрище, да бъде с европейски вид, трябва все повече млади хора да участват в управлението и поддръжката му. Идеите, които младото поколение има, са все по-ограничавани от управляващите, за това, тънката нишка на разбирателството им, в най-скоро време ще бъде прекъсната. Като млад човек, аз самата нямам проблем с по-възрастните, дори обичам да бъда сред хора с голям житейски опит и различни разбирания. Обичам да научавам неща от тях, но искам те също да разберат, че от хора на моята възраст могат да се научат страхотни неща, особено за модернизирането и освежаването на града ни. Ще се радвам, ако един ден бъда полезна с вземането на важни решения за обществото и участвам на повече такива беседи.

Силвена Пърлиева  

                   Харесвам идеята за създаване на младежки парламент. Младите хора в България имат нужда от трибуна, от която да се чуе техният глас. В ерата на информационното общество, социалните мрежи са чудесно средство за комуникация, но проблемите, които съпътстват нашия живот не могат да намерят своето решение там. Ние искаме да поставим конкретни въпроси, свързани с управлението и устройството на нашия град. Един диалог между управляващите и нас ще генерира нови идеи, които могат да бъдат полезни. Уважението, което ние изпитваме към институциите на местната власт не е достатъчно, нужен е диалог и взаимно доверие между властимащите и всички граждани на общината.
 Моето мнение е, че е уместно създаването на младежки парламент с участието на представители на всички училища  (на квотен пренцип), както и съвет по въпросите на младежта и спорта, пряко подчинен на кмета и работещ съвместно със съответната комисия.

             Даниела Йорданова

Как общината би могла да задържи младите? 

Община Панагюрище се състои от малки селища, затова предлага спокойна и приятна среда за живот. За съжаление това не е сред приоритетите на младите хора. На първо място са работните места и заплащането. В общината ни функционират предприятия като "Асарел Медет" , "Ритон", "Астроида" , "Оптикс" и др. , които непрекъснато просперират. Ако общината им помага по какъвто и да е начин, тя ще допринесе за отварянето на нови работни места и повишаване на заплатите. 

Друг фактор е образованието. То никак не е на ниско ниво, но биха могли да бъдат открити нови филиали на училища или профилирани учебни заведения. Така би се разширил избора на учениците и биха били задоволени техните интереси. Кандидати за училища не липсват, стига да се намери начин да бъдат задържани.

Младите обичат да се забавляват.  В последните години общината предоставя много културни мероприятия, което като младеж, много ме радва. Тенденцията е към увеличаване на тези мероприятия и поемане на инициатива за организацията им. На този етап развитието на развлеченията върви с добри темпове. Надявам се да продължава така и занапред.

И на края, но не на последно място, от беседата разбрах за създаването на Младежко народно събрание, което ще има думата при решаването на важни въпроси за общината. Според мен, това е изключително добра идея, тъй като младите ще внесат малко "свежест" в управлението с нови идеи и енергичност.  

Николай Данеков

Във връзка с посещението на госпожа Ралчева в нашето училище, в деня на общината, мисля, че идеята да се направи младежки парламент е много добра. Тъй като мнението на възрастните се различава много от това на по-младите, по всеки един въпрос, би било добре да се взима под внимание и младежкото мнение, което понякога би могло да бъде много полезно. Могат да бъдат дадени интересни идеи, които да се обсъждат от Общинския съвет.

Стефка Цветанкова